Quantcast
Channel: Arkeologi – NIKUs arkeologiblogg
Viewing all 57 articles
Browse latest View live

Lost and found – 700 år etter.

$
0
0

Stefan Bakke, arkeolog på Follobaneprosjektet i middelalderbyen i Oslo, gjorde et artig funn i dag: en lærpung! Pungens åpning er snurpet sammen og har vært lukket med en tråd, men denne tråden er fullstendig bortråtnet. Pungen må ha blitt mistet for mer enn 700 år siden, og siden den fremdeles er lukket, er det sannsynlig at det ligger noe inni den. Men hva?

IMG_6203

Når man snur pungen rundt, kan man se et tydelig firkantet avtrykk på undersiden. Dette avtrykket må være fra en eller flere gjenstander inni pungen. Ut fra vekta alene er det vanskelig å bedømme hva pungen inneholder. Dersom det skulle vise seg å være mynter, vil disse kunne gi en god datering for pungen og for laget hvori den ble funnet.

IMG_6204

Pungen er liten, kun 6 cm i diameter slik den nå ligger flatpresset. Betyr den lille størrelsen at det er noe dyrebart som ble oppbevart i den? Hva som ligger i pungen får vi trolig svar på i løpet av kort tid; den er nemlig fraktet til NIKUs kontorer, hvor vi skal ta røntgenbilde av den.

Fortsettelse følger!



Velsign vår mat, O Gud: Ny runeinnskrift fra utgravningene i Middelalderbyen Oslo!

$
0
0

Det dukker stadig opp spennende gjenstander fra bakken under de pågående utgravningene på Follobaneprosjektet, denne gang i form av bunnen av en dreid tallerken hvor det er risset inn runer på undersiden. For dem som har fulgt NIKUs arkeologiblogg en stund, lyder dette helt sikkert kjent, for i september i fjor ble det funnet en tilsvarende gjenstand med runeinnskriften «fuþ»:

https://nikuarkeologi.wordpress.com/2014/09/05/dagligliv-i-middelalderens-oslo-en-runeinnskrift-under-en-tallerken-og-muligens-under-beltestedet/

Se også artikkel i Aftenposten:

http://www.osloby.no/nyheter/Tvil-om-middelalderfunn-Trusehumor-eller-ABC-bok-7755227.html

Gjenstanden som nettopp er funnet er knekt i to deler, men de passer fint sammen, og når man holder dem mot hverandre kommer to tegn til syne: et lite kors og en R. Den tydelige avgrensningen av tallerkenbunnen, synlig som en bue i venstre og høyre del av gjenstanden, viser at innskriften ikke kan ha bestått av flere enn disse to tegnene.

Når man setter de to bitene av gjenstanden sammen, ser man både de to innrissete tegnene og formen på tallerkenens bunn.

Når man setter de to bitene av gjenstanden sammen, ser man både de to innrissete tegnene og formen på tallerkenens bunn.

Professor James E. Knirk, leder for Runearkivet ved Kulturhistorisk museum, mener innskriften består av et kors og en R. Slike korsformete ingresstegn eller begynnelsestegn er svært vanlig i runeinnskrifter. Men hva kan det bety når korset kun er etterfulgt av en R? Og hvorfor finner vi tegnene på undersiden av en tallerken?

Professor Knirk forklarer at en vanlig innskrift på undersiden av tretallerkener, eller andre typer trekar, er «a u e m a», som skal leses som «Ave Maria». Dette kan tolkes som en slags velsignelse av karet som for eksempel skulle inneholde mat eller drikke. Kanskje vår innskrift med kors og R også kan være en form for velsignelse?

Et kristogram er et bokstavlignende tegn som skal symbolisere Jesus Kristus. Ofte er dette sammensatt av bokstavene I og X, som er de greske forbokstavene i Jesus Kristus. Tegnene settes som oftest oppå hverandre, slik at strekene danner et seksarmet kryss. Interessant er at runen H har en tilsvarende form. Denne runen kalles for «haglerune» og kan ha blitt ansett som magisk eller av religiøs betydning. Et annet kristogram er satt sammen av de greske bokstavene X (Chi) og P (Rho), som er de to første bokstavene i det greske navnet for Kristus. Kanskje innskriften på undersiden av vår tallerken er en etterligning av et slikt kristogram, hvor X-en er erstattet med et kors og den greske P-en er byttet ut med en rune-R for å få det til å passe med runealfabetet? Uansett hvilke tanker runerisseren hadde bak handlingen, kan det ikke være tvil om at disse tegnene og deres plassering på undersiden av en tallerken må ha hatt en symbolsk betydning.

Velsign vår mat, O Gud.

 

Skrevet av feltleder Erlend Nordlie og prosjektleder Egil Lindhart Bauer

 


Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!

$
0
0

DSC_8453

Like før arbeidsdagens slutt, dukket det i dag opp en nydelig utskåret trefigurin, kun 10 cm høy. Arkeolog Maria Svendsen på Follobaneprosjektet er finneren, og da hun viste den fram, trodde vi ikke våre egne øyne. Detaljgraden i utskjæringene er utrolig høy, noe som gjør ansiktet svært uttrykksfullt. Vi tror det er en spillebrikke, men så langt har vi ikke funnet noen paralleller, hverken i norsk eller utenlandsk materiale. Ta gjerne kontakt med NIKU hvis du har sett noe lignende! Bruk kommentarfeltet under eller send en e-post til prosjektleder Egil Lindhart Bauer (se http://www.niku.no for kontaktinformasjon).

Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.

Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.

Trefigurinen lå i et kulturlag med mye møkk, tolket som del av et område brukt som innhegning for dyr. Det er en stor mengde andre funn fra laget, blant annet deler av lærsko, fragmenter av baksteheller og keramikkskår. Funnmaterialet så langt tyder på en datering av laget til 1200-tallet, men vi synes umiddelbart at trefigurinen ser noe yngre ut – kanskje 14-1500-talls. For å finne ut av dette, blir vi nødt til å lete fram paralleller i inn- eller utland, enten i form av figuriner eller illustrasjoner.

Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet.

Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet. Figurinen er 10 cm høy fra bunnen av sokkelen til toppen av hodepynten.

Dersom sokkelen hadde hatt motsatt orientering, ville en tolkning som flaskestopper ha vært mulig, men det er nok heller en spillebrikke. Det var et flott funn å avslutte en spennende utgravningsuke på Follobaneprosjektet med! Nå gleder vi oss til å finne ut mer om figurinen og dens opprinnelsessted og -tid.

Prosjektleder Egil Lindhart Bauer


Min er større enn din!

$
0
0
NIKU_bota med LOGO 2

16-kanals georadar Foto: NIKU

Liten

1-kanals georadar. Foto: NIKU

Endelig er den her: NIKUs første motoriserte georadar beregnet på storskala geofysiske undersøkelser. Det nyinnkjøpte georadarsystemet skal brukes til arkeologiske registreringer, og siden systemet er motorisert kan vi nå undersøke store arealer på langt kortere tid enn tidligere.

De siste 5 årene har arkeologer ved NIKU anvendt geofysikk i forbindelse med arkeologiske undersøkelser. Det har da blitt brukt såkalte enkeltkanalsystemer, det vil si en enkelt radarantenne montert på en vogn som trilles over undersøkelsesområdet. Disse egner seg svært godt til undersøkelser av mindre arealer og områder som er utilgjengelige for kjøretøy, men vi ser et økende behov for å kunne undersøke større arealer på en mer effektiv måte. Det fine med enkeltkanalsystemet er at det er enkelt både å transportere, montere og i bruk. Denne «vesle georadaren» gir gode resultater, men dekker ikke mer enn ca. 1-2 mål per dag, avhengig av undersøkelsesområdenes beskaffenhet.

Med det nye motoriserte systemet kan man kombinere høy oppløsning og effektivitet i felt. Systemet inkluderer maskinstyring ved hjelp av satellittnavigasjon GPS (med centimeter-nøyaktighet), og på en skjerm inne i førerhuset oppdateres føreren om datainnhentingen i sann tid. Med dette systemet kan vi dekke i overkant av 50 mål i løpet av en dag. Det vil si at vi, under de samme forholdene, er inntil 25 ganger mer effektive i felt enn med de tidligere enkeltkanalsystemene.

Selve radarantennene og komponentene i antenneboksen er produsert av MALÅ GeoScience Sverige. Det samlede systemet er imidlertid utviklet i Østerrike av verdensledende eksperter fra forskningsprosjektet LBI ArchPro (The Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology), og bygger på flere tiårs erfaring og kunnskap innen dette fagfeltet. NIKU har vært deltager i dette prosjektet siden starten i 2010. Det er utviklet spesialprogramvare som lar oss prosessere store mengder data i løpet av kort tid, noe som tidligere ikke lot seg gjøre. Dette gir oss muligheten til å prosessere datasettene med ulike parametere slik at vi med enkelthet kan velge ut de datasettene som gir best resultater, dette uten at det går ut over effektiviteten ved de ulike prosjektene. Det er også utviklet kreative programvareløsninger for mer effektiv visualisering av datasettene, slik at tolkningen av datasettene går raskere uten at det går på bekostning av kvalitet.

Den siste uka har det vært gjennomført geofysiske undersøkelser ved herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa. Målet med undersøkelsen var å kartlegge hageområdene rundt hovedbygningen. Dette for å påvise eventuelle spor etter tidligere hageanlegg. Det ble også søkt etter eventuelt restene etter en middelalderkirke med tilhørende kirkegård. Prosjektet er gjennomført for Riksantikvaren og Hedmark fylkeskommune.

Vår nye georadar på herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa

Vår nye georadar på herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa, Foto: Lars Gustavsen, NIKU

Vi har også brukt de samme instrumentene på områder rundt Bygdøy skole i forbindelse med et prosjekt i regi av Plan og Bygningsetaten, Oslo kommune og Byantikvaren i Oslo. Målet med undersøkelsene er å vurdere hvorvidt geofysiske undersøkelsesmetoder kan brukes for å påvise arkeologiske strukturer i bakken i tettbygde strøk, hagemiljøer og andre bylignende miljøer. I dette siste prosjektet har vi både benyttet oss av en enkeltkanals georadarantenne for å dekke de minste områdene, men også testet det nyinnkjøpte motorisert systemet «den store maskinen».

Bygdøy Skole Foto: NIKU

Bygdøy Skole Foto: Lars Gustavsen, NIKU

Det blir nå utrolig spennende å teste systemet mot tradisjonelle arkeologiske registreringsmetoder rundt om i landet. Foreløpig er dette et forskningsprosjekt, men vi spår at dette blir e nviktig del av den arkeologiske verktøykassa.

NIKUs satsing på dette feltet er i nært samarbeid med LBI-ArchPro. Våre samarbeidspartnere i dette prosjektet. 

Saken på NIKUs nettsider

Les også


Primitiv legekunst i Oslo

$
0
0

Under opprensing for nye utgravninger på nordsiden av Bispegata i Oslo kom det en underlig liten jerngjenstand ut av profilveggen. Vi hadde akkurat identifisert flere lag fulle av teglstein, leire og mørtel, som vi antar stammer fra rivning av bygninger i etterreformatorisk tid – kanskje i forbindelse med flyttingen av byen fra Oslo til Christiania etter bybrannen i år 1624. Gjenstanden ble funnet i masser som lå under disse rivningslagene, trolig fra 1500-tallet eller tidligere. Førsteinntrykket var at det var et fragment av en salgs hasp eller krok, men den merkelige «finnen» på undersiden stemte dårlig med dette.

Årelatingsbilen, slik den ser ut etter ca. 500 år i jorda.

Årelatingsbilen, slik den ser ut etter ca. 500 år i jorda.

Litt rask research avslørte en overraskende løsning: Dette er en årelatingsbile (engelsk fleam, av gresk flebo-tom, åreskjærer) – et instrument brukt til å hugge et kontrollert hull i en blodåre. Blodtapping/årelating ble brukt allerede i oldtidens Egypt som botemiddel for omtrent alle tenkelige plager, og ofte kunne skremmende store mengder blod bli tappet i løpet av en behandlingsperiode. Med unntak av enkelte, spesifikke lidelser, er det i dag klart at årelating (ikke overraskende) vanligvis er skadelig for pasienten. I middelalder-Oslo var årelating et godkjent håndverk, og det var sannsynligvis bartskjæreren som utførte dette. Yrkesbeskrivelsen virker noe spesiell i dagens samfunn; klipp og stell av hår og skjegg, sårbehandling og årelating. 

Årelatingsbilen vi har funnet er identisk til et eksemplar som ble funnet under utgravinger i Gamlebyen på 70-tallet, datert til andre halvdel av 1400-tallet eller sent 1500-tall. Dette stemmer bra med våre vurderinger av alderen på kulturlaget hvor gjenstanden ble funnet. Denne typen årelatingsbile ble mest brukt på dyr, hvor det lille «øksebladet» ble plassert over en blodåre og rappet inn med en liten treklubbe. Eksemplaret vårt er imidlertid lite nok til også å være brukt på mennesker.

Årelatingsbilen er identisk med G7906, funnet under utgravinger i Gamlebyen på 1970-tallet (Mindets tomt/Søndre felt).

Årelatingsbilen er identisk med G7906, funnet under utgravinger i Gamlebyen på 1970-tallet (Mindets tomt/Søndre felt).

Slike biler er uhyre sjeldne funn i arkeologien: med unntak av i klostre er det bare funnet en håndfull i hele Norden. Så vidt vi vet, er vårt eksemplar det andre sikre eksemplaret av en slik gjenstand i Norge. Funnstedet var nær Bispeborgen, og dette lover godt for de videre utgravningene på Follobaneprosjektet utover sommeren og høsten.

 

Skrevet av Håvard Hegdal


Hva arkeologene fant under Munkegata i Trondheim

$
0
0
Kart som viser undersøkelsens beliggenhet i Trondheim og inngrepene i gateløpet.

Kart som viser undersøkelsens beliggenhet i Trondheim og inngrepene i gateløpet.

I løpet av helgen 10-12 juli gjennomførte Trondheim Kommune en rekke gravearbeider i nordre del av Munkegata. Det ble gravd for oppsetting av nye gatelys, sanntidssystem for busstrafikken og fremføring av fjernvarme. Som vanlig når det graves i bygrunnen ble arbeidene overvåket av arkeologer fra NIKU. Munkegata ble lagt ut som følge av Cicignons omregulering av byen etter bybrannen i 1681. Dette har ført til at det som før 1681 var byens åkre og utkantområde har blitt liggende under gateløpet. Fra skriftlige kilder og de tidligste kartene over Trondheim vet vi at området Munkegata går igjennom lå i utkanten av byen og var områdene borgerne hadde sine åkre, hager og løkker. Den nordre delen av Munkegata var før bybrannen i 1681 Oluf Christopheresn Tønders løkke, tidligere pa 1600-tallet hadde den tilhørt sogneprest Jørgen Schjeldrup. Det at de har blitt liggende under gaten har gjort at de ikke har blitt forstyrret av utbygging i like stor grad som resten av bygrunnen hvor det er gravd for kjellere under mange hus. Dette er det samme situasjonen som man har på Torvet hvor deler av den senmiddelalderske og etterreformatoriske byen har blitt forseglet og beskyttet av å bli liggende under den offentlige plassen.

Munkegata med stiftsgården fra ca 1880-1890.

Munkegata med stiftsgården fra ca 1880-1890.

Munkegata under oppgravingen av kabelgrøften. Bildet er tatt fra omtrent samme sted som bildet fra 1880-1890

Munkegata under oppgravingen av kabelgrøften. Bildet er tatt fra omtrent samme sted som bildet fra 1880-1890

Langs hele grøftens lengde så man rester av den eldste Munkegata. Den eldste gaten hadde ikke noe form for dekke og gateløpet fremstår som lag med kompakt hardstampet grå sand med mye fragmenter av keramikk. I den nordlige delen av Munkegata gikk grøften gjennom tykke lag av mørk brun sand med mye rester av organiske materiale, bein og keramikk. Keramikken ser ut til å stamme fra 1500- og 1600-tallet. Dette passer bra med at det kan være avfall som er dumpet på marken for å forbedre jordsmonnet.

Lenger sør i grøften kom man ned til den sterile undergrunnen. I Trondheim er den sterile undergrunnen elveavsatt sand og grus som har blitt liggende igjen etter hvert som Nidelven har buktet seg gjennom området.

Plogspor under dyrkingslaget nord i Munkegata.

Plogspor under dyrkingslaget nord i Munkegata.

Staurhull og eldre grøft under dyrkningslaget i Munkegata.

Staurhull og eldre grøft under dyrkningslaget i Munkegata.

 

 

Sanden er lys gul og slik blir spor etter menneskelig aktivitet som har blandet sanden med kull og annet avfall lett synlig når man renser opp overflaten. Et par steder gikk undergrunnen såpass høyt at vi kunne rense opp bunnen på grøfta og se etter strukturer som var gravd ned i den. I tillegg til nyere og eldre grøfter dukket det opp en del staurhull og plogspor som nok stammer fra tiden før 1681. Prøver fra enkelte av disse vil bli sendt inn til datering.

Det er ikke kjent noe middelaldersk bebyggelse i området ved Munkegata, men i forbindelse med graving for fjernvarme i Fjordgata like nord for Munkegata ble det funnet flere bebyggelsesrester som kan tyde på en viss bebyggelse i området i senmiddelalderen. Det ble også funnet områder med bevarte åkerlag eller dyrkingslag som ble datert til tidlig middelalder.

Både i Olav Tryggvasons gate og i Munkegata sør for Dronningens gate er det påvist spor etter jordbruk og bosettning fra tidlig middelalder. I området ved Torvet er det funnet flere spor etter forhistorisk aktivitet og det er ikke umulig at bruken av nordre del av Munkegata går tilbake til vikingetiden. Det blir slik spennende å se hvilke dateringer sporene etter dyrkingen i området får!

Gaten under gjenfylling av grøftene. I bakgrunnen Torget med statuen av Olav Ttryggvason og Nidarosdomen i enden av Munkegata.

Gaten under gjenfylling av grøftene. I bakgrunnen Torget med statuen av Olav Ttryggvason og Nidarosdomen i enden av Munkegata.


Monteret med det rare i..

$
0
0
IMG_1950

NIKU og Slottsfjellsmuseet presenterer funn fra utgravningen på Anders Madsens gate

Utgravningen på Anders Madsens gate fortsetter, og interessante funn fra både nær og fjern fortid dukker opp. Når vi graver er det alltid mange som lurer på om det vil være mulig å få se på funnene vi gjør, og vi har alltid drømt om å kunne gjøre en fortløpende utstilling av noen av funnene våre. NIKU er så heldige at vi har et godt samarbeid med vårt lokale museum, så nå har drømmen endelig blitt virkelighet. Slottsfjellsmuseet har stilt et monter til disposisjon, og her vil det bli skiftende utstilling av funn fra utgravningen.

IMG_1925

Anne Arveschoug sørger for at utstillingen holder den samme høye standarden som resten av Slottsfjellsmuseets utstillinger.

Monteret er en del av Slottsfjellsmuseets barnesatsing, og inneholder alltid spennende, rare og mystiske ting. Disse inngår i en museumsquiz, som stadig fornyes. Det som er ekstra fint med dette monteret er at det står midt i museets flotte glasshall, og er dermed den utstillingen alle som kommer innom museet ser. Alle besøkende, både voksne og barn, kan få utlevert quizen ved å henvende seg i billettluka.

IMG_1932

Her er det mye forskjellig; krittpipe, symaskin, bakstehelle, kniv, bryne, keramikk, dyretenner og glassflasker

Denne uken presenteres en håndfull funn fra den første delen av utgravningen på Anders Madsens gate. Dette er en blanding av relativt moderne gjenstander som ble funnet i lagene over middelalderlagene, og gjenstander fra middelalder funnet ved opprensing av de øverste delene av middelalderlagene. Vi håper at denne blandingen av funn fra flere perioder setter fantasien på gli hos de besøkende. Noen gjenstander kjenner vi igjen fra vår egen tid, men de er likevel blitt rare og fremmede av å ha ligget så lenge i jorden. Andre gjenstander er svært gamle, men likevel kan vi kjenne igjen hva de har vært brukt til. Kanskje er det også ting som er skumle, ekle eller vakre?

IMG_1938

Tenner fra tre ulike typer dyr – barnas oppgave er å koble rett dyrenavn til riktige tenner

IMG_1928

Tre typer keramikk – hvilke er eldst, og yngst?

IMG_1935

Mon tro hva det kan ha vært på flaskene?

Slottsfjellsmuseet og NIKU har laget klar dette funnmonteret med tanke på at skolens høstferie er neste uke her i Tønsberg. Da venter museet mange barnefamilier på besøk. Vi håper at dette blir en suksess for både store og små.

IMG_1930

Haakon Livland fra Slottsfjellsmuseet bekrefter at det er et helt og fint Eidsborgbryne vi har funnet. Anne Arveschoug gjør notater til museumsquiz.

IMG_1934

Anne og Haakon fra Slottsfjellsmuseet studerer ivrig en toøring.

IMG_1945

Glasset er på plass – og vi beundrer resultatet. Slottsfjellsmuseets Anne Arveschoug og Haakon Livland.

Planen er at monteret skal oppdateres med nye funn om noen uker. Da blir fokuset på de rene middelalderfunnene.

IMG_1955

Monteret har en sentral plassering midt i Slottsfjellsmuseets glasshall. Her passerer folk på vei opp til Slottsfjellet, og alle besøkende til museet kommer denne vei.


Torvet i Trondheim 1700-1930

$
0
0

Etter bybrannen i 1681 og innføringen av Cicignons  nye byplan har Torvet vært en åpen offentlig plass i hjertet av Trondheim. Men hvordan har denne plassen blitt brukt opp igjennom tidene, hvordan så det ut, hvordan var det å gå over Torvet, hvem brukte området og ikke minst hvordan luktet det?

På utgravingen på Torvet har vi hittil gravd oss gjennom mesteparten av lagene som utgjør den siste bruksfasen av området, perioden etter 1681 og etableringen av Torvet. Altså perioden hvor området har var vært lagt ut som en offentlig plass.

Storfekjeve liggende i sandlagene Kari renser fram en del av det grove dekket Område med grovt lagt dekke

Forrige uke og denne uken har vi avdekket det som virker å være restene av den eldste overflaten på Torvet og Kongens gate som krysser Torvet. Dette ser ut til å ha bestått av ett grovt dekke av stein i variende størrelse opp til knyttneve størrelse. Dekket ser ikke ut til å ha blitt lagt, men bærer mer preg av å være en overflate som har blitt tråkket og kjørt på. Steinen i laget ser ut til å være elve- eller strandgrus ettersom steinene er vannrullet. Det er ikke noe innslag av skjell i grusen, så grusen er mest sannsynlig hentet fra elven. Steinene er dekket av ett fint lag av silt, og liggende på og mellom steinene i dekket er det enkelte keramikkbiter. Alle keramikkbitene er små fragmenter og det er slik sannsynlig at de er rester av keramikk som har blitt tråkket på og sparket utover.

Liggende direkte over dette dekket ligger det et lag av nesten ren grå sand. Sanden inneholder få funn, men enkelte jernfragmenter, beinbiter, krittpiper, glass- og keramikkskår dukker opp. Materialet fra sanden stammer fra 1600-tallet og opp mot slutten av 1700-tallet.

Overflaten på Torvet etter fjerning av brosteinen Skjelett av høne Østersskall liggende i ett av avfallslagene.
Nebb fra fugleskjelett

Nebb fra fugleskjelett

Innad i sanden har det dukket det opp flere flekker og lag med mørkere organisk masse med mye funn, spesielt har det vært mye dyrebein og østerskall. Det er derfor åpenbart at disse lagene bestod av søppel som var spredd utover på Torvet. Keramikken i disse lagene var hovedsakelig i bruk i perioden 1700-1800. Dette tyder på at man i disse hundre årene ikke har hatt en skikkelig dekke på Torvet, og at man heller har lagt over nye sandlag når det har blitt for ille og mye søppel på Torvet. Enkelte av beinstykkene er store bein som kjever og lårbein så det er ikke bare små beinstykker som er dumpet. To skjeletter av høner ser ut til å være kastet på Torvet som kadaver for så å ligge der å råtne. Klagene fra 1700-tallet om at det var umulig å krysse Torvet på grunn av all søpla som var kastet utover ser altså ut til å være basert på virkeligheten.

I sandlagene har vi avdekket relativt store mengder keramikk og dyrebein, men det har også dukket opp andre funn som kan være mistet og trampet ned i sanden. Disse funnene består for det meste av småting som har vært en del av frisyren eller klærne. Knapper, knappenåler og småmynt utgjør den største funngruppen foruten de ubestemmelige jernbitene som nok har kommet dit med søpla. Men det har også dukket opp enkelte gjenstander som sakser, gafler, klinkekuler og blyplomber. Den siste og kanskje mest interessante hele gjenstanden fra gravingen er en papilott i pipeleire. Papilotter av denne typen var særlig i bruk på 1600-1700-tallet og ble brukt for å krølle håret til de ekstravagante frisyrene som var på moten i denne perioden.

Røntgenbilde av ett utvalg av myntene fra Torvet. Bildet er tatt av konserveringslaboratoriet ved NTNU-Vitenskapsmuseet 1 skilling fra 1600-tallet Knappenåler Papilott i pipeleire Klinkekule Saks funnet i sandlagene

Mye av keramikken som dukker opp er lokalprodusert, men det dukker også opp mer eksotiske varer. Foruten tysk, engelsk og nederlandsk produsert keramikk, finner vi også enkelte biter med keramikk fra middelhavslandene. Flere skår av italienske fat og portugisiske oppbevaringskrukker, samt de mest eksotiske funnene hittil kinesisk og japansk porselen.

Brosteinsdekket fra 1884 detalj

Brosteinsdekket fra 1884 detalj

Over sandlagene lå det ett tykt lag av settsand med ett fint lagt brosteinsdekke over. I dekket var det to pent lagte renner som gikk øst-vest ut mot Munkegaten, på bilder fra 1800-tallet ser vi at det er her hestedrosjene står. Rennesteinene kan sånn sett være lagt for å kunne kvitte seg med hestemøkka.

Brosteinsdekket fra 1884

Brosteinsdekket fra 1884

Vi var lenge usikre på når dekket var lagt, det ble foreslått at det kunne være lagt i forbindelse med kroningen av kong Oscar II i 1870. To mynter preget for kong Oscar II som ble funnet i lagene under brosteinsdekket bekreftet at dette ikke kunne være tilfelle. Et besøk på biblioteket og de kommunale forhandlingene gjorde det klart at kommunen i 1884 bekostet legging av brostein på den nordøstre kvadranten til en utgift av 6200 kroner. Etter dette virker brosteinen å ha blitt liggende frem til etableringen av soluret i 1930. Mellom brosteinene ble det funnet tre mynter, to fra tidlig 1900-tall og en fra slutten av 1800-tallet, den yngste av myntene var fra 1914 så brosteinen må ha vært synlig da. Når brosteinsdekket tilslutt ble tildekket ble det først lagt betong i søkkene i dekket før man la et dekke av grus og tilslutt la asfalt. Etter 1930 har store deler av de eldre lagene på Torvet ligget hermetisk lukket med unntak av en renovering av asfalten, gateløpet i Kongens gate og soluret dette gjør at vi har relativt store områder med eldre lag igjen å grave. Så følg med fremover mens vi graver oss ned i perioden fra før 1681!



Hvem var denne kvinnen, og hvorfor led hun en så brutal død?

$
0
0

Under fjorårets utgravning av Nikolaikirkens kirkegård i Gamlebyen i Oslo ble det, blant de mer enn hundre gravene, funnet et kranium av en eldre kvinne (60+ år) med flere påførte skader. Kraniet lå ikke som del av et intakt skjelett, men lå i stedet i en grop hvor knokler fra flere individer var deponert. I dagene framover vil resten av disse beina bli gjennomgått for å se om noen av dem tilhører den samme kvinnen som kraniet stammer fra. Forhåpentligvis får vi dermed mer informasjon om henne og det livet hun levde – kanskje også mer informasjon om hvordan hun døde. Det er imidlertid ingen tvil om at hun led en grusom død, men hvorfor en eldre kvinne måtte dø så brutalt kan det kun spekuleres i. Var hun et offer i borgerkrigene på 1100- og 1200-tallet; ble hun henrettet; var hun utsatt for vold i en nær relasjon; eller var hun rett og slett på feil sted til feil tid?

Figur 1: kraniet sett forfra og ovenfra med to skader synlig: den største av de to frakturer er antakeligvis påført etter at døden inntraff, og den minste frakturen kan ha skjedd like før eller idet døden inntraff.

Figur 1: kraniet sett forfra og ovenfra med to skader synlig: den største av de to frakturer er antakeligvis påført etter at døden inntraff, og den minste frakturen kan ha skjedd like før eller idet døden inntraff.

Som figur 1 illustrerer, er det to frakturer i pannen på kraniet. Den største av de to skadene er med stor sannsynlighet inntruffet etter døden inntraff (postmortem), og kan ha skjedd da kraniet ble gravd opp i forbindelse med en senere gravlegging på kirkegården mens den fremdeles var i bruk i middelalderen. Den minste frakturen måler 5,62×4,7 mm og har ikke brutt gjennom pannebeinet. Det kan se ut som om denne skaden har skjedd rett før eller idet døden inntraff (perimortem). Skaden har trolig skjedd med en gjenstand, kanskje et slagvåpen, men av uviss type.

Kraniet viser to andre skader/frakturer påført henholdsvis på toppen av kraniet og på bakhodet. Frakturen på toppen av kraniet (øverst på figur 2) er sirkulær og måler 11,76 mm i diameter. Den ser ut som en skade etter et stikk eller slag med en gjenstand eller våpen med spiss ende, kanskje en dolk eller en stridshammer.

Figur 2: Kraniet sett bakfra med to frakturer: på toppen av kraniet (øverst på bildet) og på bakhodet (nederst på bildet).

Figur 2: Kraniet sett bakfra med to frakturer: på toppen av kraniet (øverst på bildet) og på bakhodet (nederst på bildet).

Frakturen på bakhodet har et mer avlangt snitt og måler 11,76×6,97 mm. Det er vanskelig å si hva slags gjenstand/våpen som kan ha forårsaket det, men skaden har uten tvil vært dødelig.

På undersiden av kraniet er det et kutt som går fra øre til øre (figur 3), og retningen på kuttet ser ut til å ha kommet bakfra. I og med at den øverste halsvirvelen ikke er tilgjengelig er det vanskelig å si det følgende med sikkerhet, men det er mulig at kvinnen – i tillegg til å ha blitt påført de andre brutale skadene – har blitt halshugd. Vi må sammenligne skaden med bekreftede halshugginger fra andre arkeologiske utgravninger før det kan konkluderes, men muligheten utelukkes ikke. I forbindelse med at hypotesen om halshugging ble fremsatt har vi også diskutert muligheten for at skaden på toppen av kraniet kan være fra at hodet ble satt på en påle eller et spyd etter den eventuelle halshuggingen.

Figur 3: Kutt på undersiden av kraniet – mulig halshugging.

Figur 3: Kutt på undersiden av kraniet – mulig halshugging.

Uansett hvilken skade hun døde av og hva som skjedde med henne etter at hun ble drept, led denne kvinnen en brutal død. Under utgravning av kirkegården tilhørende Clemenskirken, som ligger bare noen titalls meter fra der hvor Nikolaikirken lå, er det blant annet funnet et skjelett fra en kvinne med skader i kraniet som kan ha blitt påført med morgenstjerne – en slegge med pigghode. Kvinner ble altså på ingen måte skånet i voldelige episoder i middelalderens Oslo.

Skrevet av osteoarkeolog Anne Østergaard Jensen

 


«Finner du no’ gull?»

$
0
0

«Finner du no’ gull?» De fleste arkeologer har fått dette spørsmålet. Og nei, stort sett finner ikke arkeologer gull, men feltarkeolog Line Hovd på Folloneprosjektet gjorde nylig det!

23 karat gull, blomsterdekor på ringskinnen og cabosjongslepen sten - trolig granat.

23 karat gull, blomsterdekor på ringskinnen og cabosjongslepen sten – trolig granat.

Det pågår for tiden utgravninger mellom fundamentsmurene til bygningen kalt Borgen, som ble revet sommeren 2013, og det var her ringen ble funnet. Den lå under en meter tykke kulturlag med store mengder dyremøkk, men få bygingsrester, så området er foreløpig tolket som en dyreinnhegning. Her har ringen ligget de siste 700-800 år.

Ringen er av gull og har innfattet en lyserød cabosjongslepet sten. NIKU-konservator Susanne Kaun har gjennomført en XRF-skann av ringen og stenen. Denne type undersøkelse detekterer hvilke grunnstoffer som er til stede og i hvilken mengde. Ringen består av hele 87 % gull, noe som tilsvarer 23 karat. Rent gull er 24 karat, og til sammenligning er det oftest 14 karat gull i en vanlig, moderne giftering. Målingen fra stenen viste en rekke grunnstoffer, blant annet jern, silisium og aluminium, samt noe kalsium, mangan og trolig litt krom. Sammensetningen av grunnstoffer indikerer at stenen er en granat – kanskje en såkalt almandin. Denne type granat forekommer i Norge, blant annet på Nesodden.

Feltarkeolog Line Hovd viser fram ringen og stedet hun fant den. NRK Østlandssendingen fanger øyeblikket på film.

Feltarkeolog Line Hovd viser fram ringen og stedet hun fant den. NRK Østlandssendingen fanger øyeblikket på film.

Det er mulig at noen av de detekterte grunnstoffene kommer fra en metallfolie lagt på undersiden av stenen. Denne metoden for å manipulere utseendet på edelsteiner (eller glass) forekom i middelalderen. Alternativt kunne bunnen av kasseinnfatningen bli pusset, slik at metallet skulle skinne sterkere gjennom edelstenen. I middelalderen hadde man ingen mulighet til å identifisere smykkestener på bakgrunn av kjemisk sammensetning. Granater, rubiner og andre rødfargete stener ble kalt karfunkler, og de ble tildelt magiske egenskaper.

Ringskinnen på begge sider av stenen er dekorert med et blomstermotiv: en firbladet rosett og fire tynne blader. Inni kronbladene er det ørsmå linjer risset inn – nesten ikke synlig for det blotte øye. Ifølge Marianne Vedeler ved Kulturhistorisk museum peker kombinasjonen av stenens slip, fatning og dekorelementene mot en datering til 12-1300-tallet. Den firbladete rosetten er et vanlig dekorelement på ringskinner fra denne perioden, og det finnes lignende elementer på ringer funnet i flere deler av landet. Den arkeologiske konteksten, med de øvrige gjenstandsfunn (blant annet lærsko og keramikk), underbygger dateringen til 12-1300-tallet.

Stenen er trolig granat, kanskje almandin - en edelsten som forekommer flere steder i Norge. Fargen på stenen varierer avhengig av lys og vinkel, noe som kan tyde på at bunnen av kassefatningen er dekket av en metallfolie, alternativt at den er slepen for å få stenen til å se flottere ut.

Stenen er trolig en granat, kanskje almandin – en edelsten som forekommer flere steder i Norge. Vi har lagt merke til at fargen på stenen varierer avhengig av lys og vinkel, fra brunoransje, via rød til rosa og nærmest fiolett. Denne variasjonen kan tyde på at bunnen av kassefatningen er dekket av en metallfolie.

Å finne en gullring fra middelalderen tilhører sjeldenhetene. Kun 20 middelalderringer er kjent fra Oslo, og selv på landsbasis er antallet ringer kun drøyt 100. 13 av de 20 Oslo-ringene er av gull, og kun ni av ringene er bevart med sten.

Vi har spekulert i hvem som kan ha eid en slik ring. Selv om ringen er liten betyr ikke det nødvendigvis at det er en damering. Velstående middelaldermennesker kunne gjerne bruke ringer på alle fingrene, også lillefingeren. Og både menn og kvinner brukte ringer. Undersiden av ringen kan gi oss et lite hint om hvem eieren var: vi ser nemlig spor av det som kan være et dextrarum iunctio-motiv: altså to høyrehender som griper om hverandre (se bilde under). Dette kan symbolisere en inngått pakt eller avtale, og motivet går igjen i flere middelalderringer. Det kan for eksempel symbolisere en forlovelse. Kanskje denne ringen er en forlovelsesring? Dextratum iuncito-motivet kan gjerne være stilisert, noe som kan være tilfelle på vår ring. Videre er utformingen av motivet i det myke gullet tilnærmet hvisket ut – trolig gjennom mange års bruk. Dette indikerer i det minste at avtalen ble holdt!

På undersiden av ringen er det vi tolker som et nesten borthvisket dextrarum iunctio-motiv: to høyrehender som møtes i et håndslag.

På undersiden av ringen er det vi tolker som et nesten borthvisket dextrarum iunctio-motiv: to høyrehender som møtes i et håndslag.

Tusen takk til KHMs Marianne Vedeler og gullsmed Hans-Gerhard Loos hos Esaias Solberg A/S for innspill vedrørende ring og sten. I artikkelen Fra troskap til svindel – fingerringer og smykkesteiner fra middelalderens Oslo (under trykking), ser Marianne Vedeler og Hartmut Kutzke på ringers og edelesteners tillagte egenskaper. Her diskuteres også hvordan utseendet på glass eller edelstener kunne endres av datidens gullsmeder.

 

Her er en oversikt over mediedekningen gullringen fra Follobaneprosjektet har fått:

Dagsrevyen 12. oktober kl. 19:28:

https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19101215/12-10-2015#t=28m19s

NRK Østlandssendingen radio:

https://radio.nrk.no/direkte/p1_oslo_akershus#start=07:09:08

NRK Østlandssendingen nettsak:

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/fant-700-ar-gammel-ring-i-gjorma-1.12594662

 

For smykkeinteresserte anbefales utstillingen «Ta det peronsonlig» på Kulturhistorisk museum i Frederiks gate 2. Der kan man se et utvalg av de andre middelalderringene i museets samlinger:

http://www.khm.uio.no/forskning/prosjekter/ta-det-personlig/index.html

 

Skrevet av prosjektleder Egil Lindhart Bauer

 

Litteratur:

Almandin. (2012, 9. november). I Store norske leksikon. Hentet 15. oktober 2015 fra https://snl.no/almandin.

Karfunkel. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 12. oktober 2015 fra https://snl.no/karfunkel.

Vedeler, Marianne og Hartmut Kutzke: Fra troskap til svindel – fingerringer og smykkesteiner fra middelalderens Oslo. Artikkel under trykking.

 

 


En bygning i gjørma ved Bispeallmenningen

$
0
0

Utgravningene på Follobaneprosjektet har avdekket flere bygninger. En av dem ligger rett ved avkjøringen fra Bispegata inn til nr. 16. Også i middelalderen gikk det en gate her, fra havna og opp til Bispeborgen. Denne ble kalt Bispeallmeningen og må ha vært en viktig del av infrastrukturen i middelalderbyen. Helt nøyaktig hvor Bispeallmenningen har gått så langt vest i byen vet vi foreløpig ikke, men det er mulig vi vil finne spor av den senere i utgravningen. Videre vest for bygningen vi undersøker nå har det ikke vært langt til bryggene, blant annet biskopens egen brygge ved enden av Bispeallmeningen. Biskopene i middelalderen hadde stor verdslig makt og var tungt involvert både i internasjonal handel og omfordeling av varer og verdier innenlands.

Et av spørsmålene vi jobber med i denne delen av utgravningen er hvordan byen har sett ut nede ved havna, altså mellom bryggene og den bedre kjente bygårdsbebyggelsen i øst. Av rene tilfeldigheter er denne delen av middelalderbyen lite undersøkt fra før. Utgravningen skal fortsette opptil 40 m vestover i retning bryggene, og vi regner med å finne flere bygninger her.

Huset under utgravning av NIKUs arkeologer - her representert ved Tharald Bull Strømnes og Per Christian Underhaug. Bildet er tatt mot sørøst. Skadene øst i nordveggen og midt på østveggen er et resultat av moderne grøftegraving.

Huset under utgravning av NIKUs arkeologer – her representert ved Tharald Bull Strømnes (foran) og Per Christian Underhaug. Bildet er tatt mot sørøst. Skadene øst i nordveggen og midt på østveggen er et resultat av moderne grøftegraving.

Bygningen vi jobber med her kan høre til den bebyggelsen vi er på jakt etter. Den skiller seg tilsynelatende noe fra det som er den vanlige byggeskikken i de områdene som NIKUs arkeologer har undersøkt lenger øst i middelalderbyen, og det er foreløpig ikke mulig å si sikkert hva bygningen har vært brukt til. Basert på størrelse, form og funnmateriale, tenkte vi først at det var sannsynlig at det var et bolighus. Funnene i de øverste lagene inni og rett utenfor bygget var slike som man kan forvente å finne i bolighus, nemlig spinnehjul, synål og spillebrikke. Dessuten ble det funnet en pilegrimsampulle (en liten metallflaske til å henge på et kjede), men denne kommer vi tilbake til i et senere blogginnlegg.

I de dypere lagene har det imidlertid vært nærmest funntomt, og det har vist seg at de laftede veggene var bevart dypere enn vi først var klart over, slik at det nå er minst tre omfar bevart. De nederste stokkene ligger så langt ned at det er vanskelig å knytte gjenstandsfunnene til bruken av bygningen, hvis man skal anta at gulvnivået har ligget omtrent på høyde med de nederste stokkene i veggene, slik man vanligvis ser.

Videre finnes det et par stokker som deler huset i to midt på. Disse stokkene er laftet inn i veggen. I utgangspunktet ble dette tolket som en skillevegg, men ved videre utgraving viste det seg at det ikke var flere stokker lenger ned, slik at de to vi har blir hengende i luften minst 30 cm over nivået de nederste veggstokkene ligger på. Med mindre det har vært gulv høyere opp i bygningen, kan dette vanskelig tolkes som en vegg.

Mystiske stokker midt i huset. Målestokken er 1 m lang, med den røde enden pekende mot nord.

Mystiske stokker midt i huset. Målestokken er 1 m lang, med den røde enden pekende mot nord.

Stokkene inni bygningen kan være et underlag for et gulv høyere opp. Dette er ikke en vanlig byggemåte for gulv i middelalderhus, men om det stemmer, har gulvet ligget over de veggene vi har funnet. Det er nemlig ikke påvist noe tydelig gulvlag inni bygningen der man kunne regne med å påtreffe et eventuelt jordgulv. Det er heller ikke spor av ildsted eller døråpning, noe som enten betyr at disse og gulvet har ligget høyere, eller at bygningen ikke har hatt ildsted og vanlig dør på bakkeplan.

Bygninger uten ildsted er ikke uvanlige, men de er ikke boliger. Mangelen på dør er vanskeligere å forklare. Man kunne eventuelt tenke seg en løsning med døren plassert høyere på veggen enn normalt. I så fall må man ha hatt en slags trapp, liten låvebru eller lignende, som ledet opp til inngangen. Dette ville for så vidt rime med en form for lagerbygning hvor man er interessert i å gjøre tilgangen vanskeligere for forskjellige dyr, men igjen er det en byggemåte vi ikke har sett før i våre utgravningsområder.

Alternativt utgjør veggene et kjellerrom, eller kanskje mer sannsynlig en form for fundamentering. Vanligvis brukte man nedgravde stabber under veggene der det var nødvendig å fundamentere. Disse stod spredt eller tettstilt under alle de nederste veggstokkene, eventuelt bare under noen av veggene eller under hjørnene. En mulig indikasjon på at trestokkene vi har avdekket er et laftet fundament er at det under nordveggen ved nordvestre hjørne ligger en stokk på rundt en meter, som nederste stokk i vestveggen ser ut til å være laftet direkte på. Forklaringen på denne byggemåten er trolig at grunnforholdene har vært fuktigere og mykere her enn høyere i terrenget mot øst i middelalderbyen, slik at stabber ikke ville være tilstrekkelig stabile og gulvet måtte heves enda høyere enn vanlig. Et slikt laftet fundament trenger ikke være gravd noe særlig ned, det kan ha vært fylt opp med masser inni og rundt for å komme langt nok opp fra grunnvannet. Høyere gulv og utfylling av terrenget kan begge deler være tiltak for å holde føttene og bygningen noenlunde tørre. I middelalderen var det relative havnivået to til tre meter høyere enn i dag, og grunnvannsstanden må derfor også ha vært høyere uten at vi har noen presist tall på dette.

På østsiden av bygningen har vi avdekket en stabberekke helt inntil det nordøstre hjørnet, og på denne ligger det rester av en stokk. Denne ser ut til å være en fortsettelse av øverste stokk i nordveggen på bygningen. Hvis bygningen har hatt en fortsettelse mot øst er det vanskelig å forklare hvorfor den er fundamentert på to forskjellige måter, og hvorfor den laftede østveggen ikke bare kunne være plassert en eller to meter lengre øst. Det er meget mulig at situasjonen representerer en påbygningen eller endring av en allerede stående bygning. En annen indikasjon på at dette er den store forskjellen mellom de øverste og de nederste veggstokkene i konstruksjonen. Disse er av svært forskellige dimensjoner (se bildet øverst i innlegget). Dessverre er området rett utenfor bygningens sørøstre hjørne ødelagt, så det vil ikke være mulig å undersøke om det har vært en lignende situasjon.

Stabberekke ved nordøstre hjørne, med moderne ødeleggelser foran og på begge sider.

Stabberekke ved nordøstre hjørne, med moderne ødeleggelser foran og på begge sider.

Bygningene her nede mellom bryggene og den eldre bykjernen kan altså ha vært bygget på for oss ukjente måter, på grunn av funksjonen, på grunn av grunnforholdene eller på grunn av en hittil udokumentert utvikling i byggeskikken i løpet av middelalderen. Landhevingen har nemlig gjort at dette området antagelig først ble mulig å bygge på etter at byen var godt etablert i området rundt Kanslergata og Oslogate. Videre undersøkelser vil gi flere svar på spørsmål om byggemåte, datering og hva slags miljø som har vært rundt bygningen. Hvorvidt vi kan si noe sikkert om bygningens funksjon vil vi måtte vurdere når all dokumentasjon er sammenstilt, men undersøkelsen av resten av det nærliggende området vil trolig bidra til å kunne tolke bruken av den aktuelle bygningen og ikke minst arealet rundt den i denne forholdsvis ukjente overgangssonen mellom by og havn.

Skrevet av feltleder Erlend Nordlie


Velsign vår mat, O Gud: Ny runeinnskrift fra utgravningene i Middelalderbyen Oslo!

$
0
0

Det dukker stadig opp spennende gjenstander fra bakken under de pågående utgravningene på Follobaneprosjektet, denne gang i form av bunnen av en dreid tallerken hvor det er risset inn runer på undersiden. For dem som har fulgt NIKUs arkeologiblogg en stund, lyder dette helt sikkert kjent, for i september i fjor ble det funnet en tilsvarende gjenstand med runeinnskriften «fuþ»:

https://nikuarkeologi.wordpress.com/2014/09/05/dagligliv-i-middelalderens-oslo-en-runeinnskrift-under-en-tallerken-og-muligens-under-beltestedet/

Se også artikkel i Aftenposten:

http://www.osloby.no/nyheter/Tvil-om-middelalderfunn-Trusehumor-eller-ABC-bok-7755227.html

Gjenstanden som nettopp er funnet er knekt i to deler, men de passer fint sammen, og når man holder dem mot hverandre kommer to tegn til syne: et lite kors og en R. Den tydelige avgrensningen av tallerkenbunnen, synlig som en bue i venstre og høyre del av gjenstanden, viser at innskriften ikke kan ha bestått av flere enn disse to tegnene.

Når man setter de to bitene av gjenstanden sammen, ser man både de to innrissete tegnene og formen på tallerkenens bunn.

Når man setter de to bitene av gjenstanden sammen, ser man både de to innrissete tegnene og formen på tallerkenens bunn.

Professor James E. Knirk, leder for Runearkivet ved Kulturhistorisk museum, mener innskriften består av et kors og en R. Slike korsformete ingresstegn eller begynnelsestegn er svært vanlig i runeinnskrifter. Men hva kan det bety når korset kun er etterfulgt av en R? Og hvorfor finner vi tegnene på undersiden av en tallerken?

Professor Knirk forklarer at en vanlig innskrift på undersiden av tretallerkener, eller andre typer trekar, er «a u e m a», som skal leses som «Ave Maria». Dette kan tolkes som en slags velsignelse av karet som for eksempel skulle inneholde mat eller drikke. Kanskje vår innskrift med kors og R også kan være en form for velsignelse?

Et kristogram er et bokstavlignende tegn som skal symbolisere Jesus Kristus. Ofte er dette sammensatt av bokstavene I og X, som er de greske forbokstavene i Jesus Kristus. Tegnene settes som oftest oppå hverandre, slik at strekene danner et seksarmet kryss. Interessant er at runen H har en tilsvarende form. Denne runen kalles for «haglerune» og kan ha blitt ansett som magisk eller av religiøs betydning. Et annet kristogram er satt sammen av de greske bokstavene X (Chi) og P (Rho), som er de to første bokstavene i det greske navnet for Kristus. Kanskje innskriften på undersiden av vår tallerken er en etterligning av et slikt kristogram, hvor X-en er erstattet med et kors og den greske P-en er byttet ut med en rune-R for å få det til å passe med runealfabetet? Uansett hvilke tanker runerisseren hadde bak handlingen, kan det ikke være tvil om at disse tegnene og deres plassering på undersiden av en tallerken må ha hatt en symbolsk betydning.

Velsign vår mat, O Gud.

 

Skrevet av feltleder Erlend Nordlie og prosjektleder Egil Lindhart Bauer

 


Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!

$
0
0

DSC_8453

Like før arbeidsdagens slutt, dukket det i dag opp en nydelig utskåret trefigurin, kun 10 cm høy. Arkeolog Maria Svendsen på Follobaneprosjektet er finneren, og da hun viste den fram, trodde vi ikke våre egne øyne. Detaljgraden i utskjæringene er utrolig høy, noe som gjør ansiktet svært uttrykksfullt. Vi tror det er en spillebrikke, men så langt har vi ikke funnet noen paralleller, hverken i norsk eller utenlandsk materiale. Ta gjerne kontakt med NIKU hvis du har sett noe lignende! Bruk kommentarfeltet under eller send en e-post til prosjektleder Egil Lindhart Bauer (se http://www.niku.no for kontaktinformasjon).

Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.

Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.

Trefigurinen lå i et kulturlag med mye møkk, tolket som del av et område brukt som innhegning for dyr. Det er en stor mengde andre funn fra laget, blant annet deler av lærsko, fragmenter av baksteheller og keramikkskår. Funnmaterialet så langt tyder på en datering av laget til 1200-tallet, men vi synes umiddelbart at trefigurinen ser noe yngre ut – kanskje 14-1500-talls. For å finne ut av dette, blir vi nødt til å lete fram paralleller i inn- eller utland, enten i form av figuriner eller illustrasjoner.

Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet.

Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet. Figurinen er 10 cm høy fra bunnen av sokkelen til toppen av hodepynten.

Dersom sokkelen hadde hatt motsatt orientering, ville en tolkning som flaskestopper ha vært mulig, men det er nok heller en spillebrikke. Det var et flott funn å avslutte en spennende utgravningsuke på Follobaneprosjektet med! Nå gleder vi oss til å finne ut mer om figurinen og dens opprinnelsessted og -tid.

Prosjektleder Egil Lindhart Bauer


Min er større enn din!

$
0
0
NIKU_bota med LOGO 2

16-kanals georadar Foto: NIKU

Liten

1-kanals georadar. Foto: NIKU

Endelig er den her: NIKUs første motoriserte georadar beregnet på storskala geofysiske undersøkelser. Det nyinnkjøpte georadarsystemet skal brukes til arkeologiske registreringer, og siden systemet er motorisert kan vi nå undersøke store arealer på langt kortere tid enn tidligere.

De siste 5 årene har arkeologer ved NIKU anvendt geofysikk i forbindelse med arkeologiske undersøkelser. Det har da blitt brukt såkalte enkeltkanalsystemer, det vil si en enkelt radarantenne montert på en vogn som trilles over undersøkelsesområdet. Disse egner seg svært godt til undersøkelser av mindre arealer og områder som er utilgjengelige for kjøretøy, men vi ser et økende behov for å kunne undersøke større arealer på en mer effektiv måte. Det fine med enkeltkanalsystemet er at det er enkelt både å transportere, montere og i bruk. Denne «vesle georadaren» gir gode resultater, men dekker ikke mer enn ca. 1-2 mål per dag, avhengig av undersøkelsesområdenes beskaffenhet.

Med det nye motoriserte systemet kan man kombinere høy oppløsning og effektivitet i felt. Systemet inkluderer maskinstyring ved hjelp av satellittnavigasjon GPS (med centimeter-nøyaktighet), og på en skjerm inne i førerhuset oppdateres føreren om datainnhentingen i sann tid. Med dette systemet kan vi dekke i overkant av 50 mål i løpet av en dag. Det vil si at vi, under de samme forholdene, er inntil 25 ganger mer effektive i felt enn med de tidligere enkeltkanalsystemene.

Selve radarantennene og komponentene i antenneboksen er produsert av MALÅ GeoScience Sverige. Det samlede systemet er imidlertid utviklet i Østerrike av verdensledende eksperter fra forskningsprosjektet LBI ArchPro (The Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology), og bygger på flere tiårs erfaring og kunnskap innen dette fagfeltet. NIKU har vært deltager i dette prosjektet siden starten i 2010. Det er utviklet spesialprogramvare som lar oss prosessere store mengder data i løpet av kort tid, noe som tidligere ikke lot seg gjøre. Dette gir oss muligheten til å prosessere datasettene med ulike parametere slik at vi med enkelthet kan velge ut de datasettene som gir best resultater, dette uten at det går ut over effektiviteten ved de ulike prosjektene. Det er også utviklet kreative programvareløsninger for mer effektiv visualisering av datasettene, slik at tolkningen av datasettene går raskere uten at det går på bekostning av kvalitet.

Den siste uka har det vært gjennomført geofysiske undersøkelser ved herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa. Målet med undersøkelsen var å kartlegge hageområdene rundt hovedbygningen. Dette for å påvise eventuelle spor etter tidligere hageanlegg. Det ble også søkt etter eventuelt restene etter en middelalderkirke med tilhørende kirkegård. Prosjektet er gjennomført for Riksantikvaren og Hedmark fylkeskommune.

Vår nye georadar på herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa

Vår nye georadar på herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa, Foto: Lars Gustavsen, NIKU

Vi har også brukt de samme instrumentene på områder rundt Bygdøy skole i forbindelse med et prosjekt i regi av Plan og Bygningsetaten, Oslo kommune og Byantikvaren i Oslo. Målet med undersøkelsene er å vurdere hvorvidt geofysiske undersøkelsesmetoder kan brukes for å påvise arkeologiske strukturer i bakken i tettbygde strøk, hagemiljøer og andre bylignende miljøer. I dette siste prosjektet har vi både benyttet oss av en enkeltkanals georadarantenne for å dekke de minste områdene, men også testet det nyinnkjøpte motorisert systemet «den store maskinen».

Bygdøy Skole Foto: NIKU

Bygdøy Skole Foto: Lars Gustavsen, NIKU

Det blir nå utrolig spennende å teste systemet mot tradisjonelle arkeologiske registreringsmetoder rundt om i landet. Foreløpig er dette et forskningsprosjekt, men vi spår at dette blir e nviktig del av den arkeologiske verktøykassa.

NIKUs satsing på dette feltet er i nært samarbeid med LBI-ArchPro. Våre samarbeidspartnere i dette prosjektet. 

Saken på NIKUs nettsider

Les også


Primitiv legekunst i Oslo

$
0
0

Under opprensing for nye utgravninger på nordsiden av Bispegata i Oslo kom det en underlig liten jerngjenstand ut av profilveggen. Vi hadde akkurat identifisert flere lag fulle av teglstein, leire og mørtel, som vi antar stammer fra rivning av bygninger i etterreformatorisk tid – kanskje i forbindelse med flyttingen av byen fra Oslo til Christiania etter bybrannen i år 1624. Gjenstanden ble funnet i masser som lå under disse rivningslagene, trolig fra 1500-tallet eller tidligere. Førsteinntrykket var at det var et fragment av en salgs hasp eller krok, men den merkelige «finnen» på undersiden stemte dårlig med dette.

Årelatingsbilen, slik den ser ut etter ca. 500 år i jorda.

Årelatingsbilen, slik den ser ut etter ca. 500 år i jorda.

Litt rask research avslørte en overraskende løsning: Dette er en årelatingsbile (engelsk fleam, av gresk flebo-tom, åreskjærer) – et instrument brukt til å hugge et kontrollert hull i en blodåre. Blodtapping/årelating ble brukt allerede i oldtidens Egypt som botemiddel for omtrent alle tenkelige plager, og ofte kunne skremmende store mengder blod bli tappet i løpet av en behandlingsperiode. Med unntak av enkelte, spesifikke lidelser, er det i dag klart at årelating (ikke overraskende) vanligvis er skadelig for pasienten. I middelalder-Oslo var årelating et godkjent håndverk, og det var sannsynligvis bartskjæreren som utførte dette. Yrkesbeskrivelsen virker noe spesiell i dagens samfunn; klipp og stell av hår og skjegg, sårbehandling og årelating. 

Årelatingsbilen vi har funnet er identisk til et eksemplar som ble funnet under utgravinger i Gamlebyen på 70-tallet, datert til andre halvdel av 1400-tallet eller sent 1500-tall. Dette stemmer bra med våre vurderinger av alderen på kulturlaget hvor gjenstanden ble funnet. Denne typen årelatingsbile ble mest brukt på dyr, hvor det lille «øksebladet» ble plassert over en blodåre og rappet inn med en liten treklubbe. Eksemplaret vårt er imidlertid lite nok til også å være brukt på mennesker.

Årelatingsbilen er identisk med G7906, funnet under utgravinger i Gamlebyen på 1970-tallet (Mindets tomt/Søndre felt).

Årelatingsbilen er identisk med G7906, funnet under utgravinger i Gamlebyen på 1970-tallet (Mindets tomt/Søndre felt).

Slike biler er uhyre sjeldne funn i arkeologien: med unntak av i klostre er det bare funnet en håndfull i hele Norden. Så vidt vi vet, er vårt eksemplar det andre sikre eksemplaret av en slik gjenstand i Norge. Funnstedet var nær Bispeborgen, og dette lover godt for de videre utgravningene på Follobaneprosjektet utover sommeren og høsten.

 

Skrevet av Håvard Hegdal



Hva arkeologene fant under Munkegata i Trondheim

$
0
0
Kart som viser undersøkelsens beliggenhet i Trondheim og inngrepene i gateløpet.

Kart som viser undersøkelsens beliggenhet i Trondheim og inngrepene i gateløpet.

I løpet av helgen 10-12 juli gjennomførte Trondheim Kommune en rekke gravearbeider i nordre del av Munkegata. Det ble gravd for oppsetting av nye gatelys, sanntidssystem for busstrafikken og fremføring av fjernvarme. Som vanlig når det graves i bygrunnen ble arbeidene overvåket av arkeologer fra NIKU. Munkegata ble lagt ut som følge av Cicignons omregulering av byen etter bybrannen i 1681. Dette har ført til at det som før 1681 var byens åkre og utkantområde har blitt liggende under gateløpet. Fra skriftlige kilder og de tidligste kartene over Trondheim vet vi at området Munkegata går igjennom lå i utkanten av byen og var områdene borgerne hadde sine åkre, hager og løkker. Den nordre delen av Munkegata var før bybrannen i 1681 Oluf Christopheresn Tønders løkke, tidligere pa 1600-tallet hadde den tilhørt sogneprest Jørgen Schjeldrup. Det at de har blitt liggende under gaten har gjort at de ikke har blitt forstyrret av utbygging i like stor grad som resten av bygrunnen hvor det er gravd for kjellere under mange hus. Dette er det samme situasjonen som man har på Torvet hvor deler av den senmiddelalderske og etterreformatoriske byen har blitt forseglet og beskyttet av å bli liggende under den offentlige plassen.

Munkegata med stiftsgården fra ca 1880-1890.

Munkegata med stiftsgården fra ca 1880-1890.

Munkegata under oppgravingen av kabelgrøften. Bildet er tatt fra omtrent samme sted som bildet fra 1880-1890

Munkegata under oppgravingen av kabelgrøften. Bildet er tatt fra omtrent samme sted som bildet fra 1880-1890

Langs hele grøftens lengde så man rester av den eldste Munkegata. Den eldste gaten hadde ikke noe form for dekke og gateløpet fremstår som lag med kompakt hardstampet grå sand med mye fragmenter av keramikk. I den nordlige delen av Munkegata gikk grøften gjennom tykke lag av mørk brun sand med mye rester av organiske materiale, bein og keramikk. Keramikken ser ut til å stamme fra 1500- og 1600-tallet. Dette passer bra med at det kan være avfall som er dumpet på marken for å forbedre jordsmonnet.

Lenger sør i grøften kom man ned til den sterile undergrunnen. I Trondheim er den sterile undergrunnen elveavsatt sand og grus som har blitt liggende igjen etter hvert som Nidelven har buktet seg gjennom området.

Plogspor under dyrkingslaget nord i Munkegata.

Plogspor under dyrkingslaget nord i Munkegata.

Staurhull og eldre grøft under dyrkningslaget i Munkegata.

Staurhull og eldre grøft under dyrkningslaget i Munkegata.

 

 

Sanden er lys gul og slik blir spor etter menneskelig aktivitet som har blandet sanden med kull og annet avfall lett synlig når man renser opp overflaten. Et par steder gikk undergrunnen såpass høyt at vi kunne rense opp bunnen på grøfta og se etter strukturer som var gravd ned i den. I tillegg til nyere og eldre grøfter dukket det opp en del staurhull og plogspor som nok stammer fra tiden før 1681. Prøver fra enkelte av disse vil bli sendt inn til datering.

Det er ikke kjent noe middelaldersk bebyggelse i området ved Munkegata, men i forbindelse med graving for fjernvarme i Fjordgata like nord for Munkegata ble det funnet flere bebyggelsesrester som kan tyde på en viss bebyggelse i området i senmiddelalderen. Det ble også funnet områder med bevarte åkerlag eller dyrkingslag som ble datert til tidlig middelalder.

Både i Olav Tryggvasons gate og i Munkegata sør for Dronningens gate er det påvist spor etter jordbruk og bosettning fra tidlig middelalder. I området ved Torvet er det funnet flere spor etter forhistorisk aktivitet og det er ikke umulig at bruken av nordre del av Munkegata går tilbake til vikingetiden. Det blir slik spennende å se hvilke dateringer sporene etter dyrkingen i området får!

Gaten under gjenfylling av grøftene. I bakgrunnen Torget med statuen av Olav Ttryggvason og Nidarosdomen i enden av Munkegata.

Gaten under gjenfylling av grøftene. I bakgrunnen Torget med statuen av Olav Ttryggvason og Nidarosdomen i enden av Munkegata.


Monteret med det rare i..

$
0
0
IMG_1950

NIKU og Slottsfjellsmuseet presenterer funn fra utgravningen på Anders Madsens gate

Utgravningen på Anders Madsens gate fortsetter, og interessante funn fra både nær og fjern fortid dukker opp. Når vi graver er det alltid mange som lurer på om det vil være mulig å få se på funnene vi gjør, og vi har alltid drømt om å kunne gjøre en fortløpende utstilling av noen av funnene våre. NIKU er så heldige at vi har et godt samarbeid med vårt lokale museum, så nå har drømmen endelig blitt virkelighet. Slottsfjellsmuseet har stilt et monter til disposisjon, og her vil det bli skiftende utstilling av funn fra utgravningen.

IMG_1925

Anne Arveschoug sørger for at utstillingen holder den samme høye standarden som resten av Slottsfjellsmuseets utstillinger.

Monteret er en del av Slottsfjellsmuseets barnesatsing, og inneholder alltid spennende, rare og mystiske ting. Disse inngår i en museumsquiz, som stadig fornyes. Det som er ekstra fint med dette monteret er at det står midt i museets flotte glasshall, og er dermed den utstillingen alle som kommer innom museet ser. Alle besøkende, både voksne og barn, kan få utlevert quizen ved å henvende seg i billettluka.

IMG_1932

Her er det mye forskjellig; krittpipe, symaskin, bakstehelle, kniv, bryne, keramikk, dyretenner og glassflasker

Denne uken presenteres en håndfull funn fra den første delen av utgravningen på Anders Madsens gate. Dette er en blanding av relativt moderne gjenstander som ble funnet i lagene over middelalderlagene, og gjenstander fra middelalder funnet ved opprensing av de øverste delene av middelalderlagene. Vi håper at denne blandingen av funn fra flere perioder setter fantasien på gli hos de besøkende. Noen gjenstander kjenner vi igjen fra vår egen tid, men de er likevel blitt rare og fremmede av å ha ligget så lenge i jorden. Andre gjenstander er svært gamle, men likevel kan vi kjenne igjen hva de har vært brukt til. Kanskje er det også ting som er skumle, ekle eller vakre?

IMG_1938

Tenner fra tre ulike typer dyr – barnas oppgave er å koble rett dyrenavn til riktige tenner

IMG_1928

Tre typer keramikk – hvilke er eldst, og yngst?

IMG_1935

Mon tro hva det kan ha vært på flaskene?

Slottsfjellsmuseet og NIKU har laget klar dette funnmonteret med tanke på at skolens høstferie er neste uke her i Tønsberg. Da venter museet mange barnefamilier på besøk. Vi håper at dette blir en suksess for både store og små.

IMG_1930

Haakon Livland fra Slottsfjellsmuseet bekrefter at det er et helt og fint Eidsborgbryne vi har funnet. Anne Arveschoug gjør notater til museumsquiz.

IMG_1934

Anne og Haakon fra Slottsfjellsmuseet studerer ivrig en toøring.

IMG_1945

Glasset er på plass – og vi beundrer resultatet. Slottsfjellsmuseets Anne Arveschoug og Haakon Livland.

Planen er at monteret skal oppdateres med nye funn om noen uker. Da blir fokuset på de rene middelalderfunnene.

IMG_1955

Monteret har en sentral plassering midt i Slottsfjellsmuseets glasshall. Her passerer folk på vei opp til Slottsfjellet, og alle besøkende til museet kommer denne vei.


Torvet i Trondheim 1700-1930

$
0
0

Etter bybrannen i 1681 og innføringen av Cicignons  nye byplan har Torvet vært en åpen offentlig plass i hjertet av Trondheim. Men hvordan har denne plassen blitt brukt opp igjennom tidene, hvordan så det ut, hvordan var det å gå over Torvet, hvem brukte området og ikke minst hvordan luktet det?

På utgravingen på Torvet har vi hittil gravd oss gjennom mesteparten av lagene som utgjør den siste bruksfasen av området, perioden etter 1681 og etableringen av Torvet. Altså perioden hvor området har var vært lagt ut som en offentlig plass.

Storfekjeve liggende i sandlagene Kari renser fram en del av det grove dekket Område med grovt lagt dekke

Forrige uke og denne uken har vi avdekket det som virker å være restene av den eldste overflaten på Torvet og Kongens gate som krysser Torvet. Dette ser ut til å ha bestått av ett grovt dekke av stein i variende størrelse opp til knyttneve størrelse. Dekket ser ikke ut til å ha blitt lagt, men bærer mer preg av å være en overflate som har blitt tråkket og kjørt på. Steinen i laget ser ut til å være elve- eller strandgrus ettersom steinene er vannrullet. Det er ikke noe innslag av skjell i grusen, så grusen er mest sannsynlig hentet fra elven. Steinene er dekket av ett fint lag av silt, og liggende på og mellom steinene i dekket er det enkelte keramikkbiter. Alle keramikkbitene er små fragmenter og det er slik sannsynlig at de er rester av keramikk som har blitt tråkket på og sparket utover.

Liggende direkte over dette dekket ligger det et lag av nesten ren grå sand. Sanden inneholder få funn, men enkelte jernfragmenter, beinbiter, krittpiper, glass- og keramikkskår dukker opp. Materialet fra sanden stammer fra 1600-tallet og opp mot slutten av 1700-tallet.

Overflaten på Torvet etter fjerning av brosteinen Skjelett av høne Østersskall liggende i ett av avfallslagene.
Nebb fra fugleskjelett

Nebb fra fugleskjelett

Innad i sanden har det dukket det opp flere flekker og lag med mørkere organisk masse med mye funn, spesielt har det vært mye dyrebein og østerskall. Det er derfor åpenbart at disse lagene bestod av søppel som var spredd utover på Torvet. Keramikken i disse lagene var hovedsakelig i bruk i perioden 1700-1800. Dette tyder på at man i disse hundre årene ikke har hatt en skikkelig dekke på Torvet, og at man heller har lagt over nye sandlag når det har blitt for ille og mye søppel på Torvet. Enkelte av beinstykkene er store bein som kjever og lårbein så det er ikke bare små beinstykker som er dumpet. To skjeletter av høner ser ut til å være kastet på Torvet som kadaver for så å ligge der å råtne. Klagene fra 1700-tallet om at det var umulig å krysse Torvet på grunn av all søpla som var kastet utover ser altså ut til å være basert på virkeligheten.

I sandlagene har vi avdekket relativt store mengder keramikk og dyrebein, men det har også dukket opp andre funn som kan være mistet og trampet ned i sanden. Disse funnene består for det meste av småting som har vært en del av frisyren eller klærne. Knapper, knappenåler og småmynt utgjør den største funngruppen foruten de ubestemmelige jernbitene som nok har kommet dit med søpla. Men det har også dukket opp enkelte gjenstander som sakser, gafler, klinkekuler og blyplomber. Den siste og kanskje mest interessante hele gjenstanden fra gravingen er en papilott i pipeleire. Papilotter av denne typen var særlig i bruk på 1600-1700-tallet og ble brukt for å krølle håret til de ekstravagante frisyrene som var på moten i denne perioden.

Røntgenbilde av ett utvalg av myntene fra Torvet. Bildet er tatt av konserveringslaboratoriet ved NTNU-Vitenskapsmuseet 1 skilling fra 1600-tallet Knappenåler Papilott i pipeleire Klinkekule Saks funnet i sandlagene

Mye av keramikken som dukker opp er lokalprodusert, men det dukker også opp mer eksotiske varer. Foruten tysk, engelsk og nederlandsk produsert keramikk, finner vi også enkelte biter med keramikk fra middelhavslandene. Flere skår av italienske fat og portugisiske oppbevaringskrukker, samt de mest eksotiske funnene hittil kinesisk og japansk porselen.

Brosteinsdekket fra 1884 detalj

Brosteinsdekket fra 1884 detalj

Over sandlagene lå det ett tykt lag av settsand med ett fint lagt brosteinsdekke over. I dekket var det to pent lagte renner som gikk øst-vest ut mot Munkegaten, på bilder fra 1800-tallet ser vi at det er her hestedrosjene står. Rennesteinene kan sånn sett være lagt for å kunne kvitte seg med hestemøkka.

Brosteinsdekket fra 1884

Brosteinsdekket fra 1884

Vi var lenge usikre på når dekket var lagt, det ble foreslått at det kunne være lagt i forbindelse med kroningen av kong Oscar II i 1870. To mynter preget for kong Oscar II som ble funnet i lagene under brosteinsdekket bekreftet at dette ikke kunne være tilfelle. Et besøk på biblioteket og de kommunale forhandlingene gjorde det klart at kommunen i 1884 bekostet legging av brostein på den nordøstre kvadranten til en utgift av 6200 kroner. Etter dette virker brosteinen å ha blitt liggende frem til etableringen av soluret i 1930. Mellom brosteinene ble det funnet tre mynter, to fra tidlig 1900-tall og en fra slutten av 1800-tallet, den yngste av myntene var fra 1914 så brosteinen må ha vært synlig da. Når brosteinsdekket tilslutt ble tildekket ble det først lagt betong i søkkene i dekket før man la et dekke av grus og tilslutt la asfalt. Etter 1930 har store deler av de eldre lagene på Torvet ligget hermetisk lukket med unntak av en renovering av asfalten, gateløpet i Kongens gate og soluret dette gjør at vi har relativt store områder med eldre lag igjen å grave. Så følg med fremover mens vi graver oss ned i perioden fra før 1681!


Hvem var denne kvinnen, og hvorfor led hun en så brutal død?

$
0
0

Under fjorårets utgravning av Nikolaikirkens kirkegård i Gamlebyen i Oslo ble det, blant de mer enn hundre gravene, funnet et kranium av en eldre kvinne (60+ år) med flere påførte skader. Kraniet lå ikke som del av et intakt skjelett, men lå i stedet i en grop hvor knokler fra flere individer var deponert. I dagene framover vil resten av disse beina bli gjennomgått for å se om noen av dem tilhører den samme kvinnen som kraniet stammer fra. Forhåpentligvis får vi dermed mer informasjon om henne og det livet hun levde – kanskje også mer informasjon om hvordan hun døde. Det er imidlertid ingen tvil om at hun led en grusom død, men hvorfor en eldre kvinne måtte dø så brutalt kan det kun spekuleres i. Var hun et offer i borgerkrigene på 1100- og 1200-tallet; ble hun henrettet; var hun utsatt for vold i en nær relasjon; eller var hun rett og slett på feil sted til feil tid?

Figur 1: kraniet sett forfra og ovenfra med to skader synlig: den største av de to frakturer er antakeligvis påført etter at døden inntraff, og den minste frakturen kan ha skjedd like før eller idet døden inntraff.

Figur 1: kraniet sett forfra og ovenfra med to skader synlig: den største av de to frakturer er antakeligvis påført etter at døden inntraff, og den minste frakturen kan ha skjedd like før eller idet døden inntraff.

Som figur 1 illustrerer, er det to frakturer i pannen på kraniet. Den største av de to skadene er med stor sannsynlighet inntruffet etter døden inntraff (postmortem), og kan ha skjedd da kraniet ble gravd opp i forbindelse med en senere gravlegging på kirkegården mens den fremdeles var i bruk i middelalderen. Den minste frakturen måler 5,62×4,7 mm og har ikke brutt gjennom pannebeinet. Det kan se ut som om denne skaden har skjedd rett før eller idet døden inntraff (perimortem). Skaden har trolig skjedd med en gjenstand, kanskje et slagvåpen, men av uviss type.

Kraniet viser to andre skader/frakturer påført henholdsvis på toppen av kraniet og på bakhodet. Frakturen på toppen av kraniet (øverst på figur 2) er sirkulær og måler 11,76 mm i diameter. Den ser ut som en skade etter et stikk eller slag med en gjenstand eller våpen med spiss ende, kanskje en dolk eller en stridshammer.

Figur 2: Kraniet sett bakfra med to frakturer: på toppen av kraniet (øverst på bildet) og på bakhodet (nederst på bildet).

Figur 2: Kraniet sett bakfra med to frakturer: på toppen av kraniet (øverst på bildet) og på bakhodet (nederst på bildet).

Frakturen på bakhodet har et mer avlangt snitt og måler 11,76×6,97 mm. Det er vanskelig å si hva slags gjenstand/våpen som kan ha forårsaket det, men skaden har uten tvil vært dødelig.

På undersiden av kraniet er det et kutt som går fra øre til øre (figur 3), og retningen på kuttet ser ut til å ha kommet bakfra. I og med at den øverste halsvirvelen ikke er tilgjengelig er det vanskelig å si det følgende med sikkerhet, men det er mulig at kvinnen – i tillegg til å ha blitt påført de andre brutale skadene – har blitt halshugd. Vi må sammenligne skaden med bekreftede halshugginger fra andre arkeologiske utgravninger før det kan konkluderes, men muligheten utelukkes ikke. I forbindelse med at hypotesen om halshugging ble fremsatt har vi også diskutert muligheten for at skaden på toppen av kraniet kan være fra at hodet ble satt på en påle eller et spyd etter den eventuelle halshuggingen.

Figur 3: Kutt på undersiden av kraniet – mulig halshugging.

Figur 3: Kutt på undersiden av kraniet – mulig halshugging.

Uansett hvilken skade hun døde av og hva som skjedde med henne etter at hun ble drept, led denne kvinnen en brutal død. Under utgravning av kirkegården tilhørende Clemenskirken, som ligger bare noen titalls meter fra der hvor Nikolaikirken lå, er det blant annet funnet et skjelett fra en kvinne med skader i kraniet som kan ha blitt påført med morgenstjerne – en slegge med pigghode. Kvinner ble altså på ingen måte skånet i voldelige episoder i middelalderens Oslo.

Skrevet av osteoarkeolog Anne Østergaard Jensen

 


«Finner du no’ gull?»

$
0
0

«Finner du no’ gull?» De fleste arkeologer har fått dette spørsmålet. Og nei, stort sett finner ikke arkeologer gull, men feltarkeolog Line Hovd på Folloneprosjektet gjorde nylig det!

23 karat gull, blomsterdekor på ringskinnen og cabosjongslepen sten - trolig granat.

23 karat gull, blomsterdekor på ringskinnen og cabosjongslepen sten – trolig granat.

Det pågår for tiden utgravninger mellom fundamentsmurene til bygningen kalt Borgen, som ble revet sommeren 2013, og det var her ringen ble funnet. Den lå under en meter tykke kulturlag med store mengder dyremøkk, men få bygingsrester, så området er foreløpig tolket som en dyreinnhegning. Her har ringen ligget de siste 700-800 år.

Ringen er av gull og har innfattet en lyserød cabosjongslepet sten. NIKU-konservator Susanne Kaun har gjennomført en XRF-skann av ringen og stenen. Denne type undersøkelse detekterer hvilke grunnstoffer som er til stede og i hvilken mengde. Ringen består av hele 87 % gull, noe som tilsvarer 23 karat. Rent gull er 24 karat, og til sammenligning er det oftest 14 karat gull i en vanlig, moderne giftering. Målingen fra stenen viste en rekke grunnstoffer, blant annet jern, silisium og aluminium, samt noe kalsium, mangan og trolig litt krom. Sammensetningen av grunnstoffer indikerer at stenen er en granat – kanskje en såkalt almandin. Denne type granat forekommer i Norge, blant annet på Nesodden.

Feltarkeolog Line Hovd viser fram ringen og stedet hun fant den. NRK Østlandssendingen fanger øyeblikket på film.

Feltarkeolog Line Hovd viser fram ringen og stedet hun fant den. NRK Østlandssendingen fanger øyeblikket på film.

Det er mulig at noen av de detekterte grunnstoffene kommer fra en metallfolie lagt på undersiden av stenen. Denne metoden for å manipulere utseendet på edelsteiner (eller glass) forekom i middelalderen. Alternativt kunne bunnen av kasseinnfatningen bli pusset, slik at metallet skulle skinne sterkere gjennom edelstenen. I middelalderen hadde man ingen mulighet til å identifisere smykkestener på bakgrunn av kjemisk sammensetning. Granater, rubiner og andre rødfargete stener ble kalt karfunkler, og de ble tildelt magiske egenskaper.

Ringskinnen på begge sider av stenen er dekorert med et blomstermotiv: en firbladet rosett og fire tynne blader. Inni kronbladene er det ørsmå linjer risset inn – nesten ikke synlig for det blotte øye. Ifølge Marianne Vedeler ved Kulturhistorisk museum peker kombinasjonen av stenens slip, fatning og dekorelementene mot en datering til 12-1300-tallet. Den firbladete rosetten er et vanlig dekorelement på ringskinner fra denne perioden, og det finnes lignende elementer på ringer funnet i flere deler av landet. Den arkeologiske konteksten, med de øvrige gjenstandsfunn (blant annet lærsko og keramikk), underbygger dateringen til 12-1300-tallet.

Stenen er trolig granat, kanskje almandin - en edelsten som forekommer flere steder i Norge. Fargen på stenen varierer avhengig av lys og vinkel, noe som kan tyde på at bunnen av kassefatningen er dekket av en metallfolie, alternativt at den er slepen for å få stenen til å se flottere ut.

Stenen er trolig en granat, kanskje almandin – en edelsten som forekommer flere steder i Norge. Vi har lagt merke til at fargen på stenen varierer avhengig av lys og vinkel, fra brunoransje, via rød til rosa og nærmest fiolett. Denne variasjonen kan tyde på at bunnen av kassefatningen er dekket av en metallfolie.

Å finne en gullring fra middelalderen tilhører sjeldenhetene. Kun 20 middelalderringer er kjent fra Oslo, og selv på landsbasis er antallet ringer kun drøyt 100. 13 av de 20 Oslo-ringene er av gull, og kun ni av ringene er bevart med sten.

Vi har spekulert i hvem som kan ha eid en slik ring. Selv om ringen er liten betyr ikke det nødvendigvis at det er en damering. Velstående middelaldermennesker kunne gjerne bruke ringer på alle fingrene, også lillefingeren. Og både menn og kvinner brukte ringer. Undersiden av ringen kan gi oss et lite hint om hvem eieren var: vi ser nemlig spor av det som kan være et dextrarum iunctio-motiv: altså to høyrehender som griper om hverandre (se bilde under). Dette kan symbolisere en inngått pakt eller avtale, og motivet går igjen i flere middelalderringer. Det kan for eksempel symbolisere en forlovelse. Kanskje denne ringen er en forlovelsesring? Dextratum iuncito-motivet kan gjerne være stilisert, noe som kan være tilfelle på vår ring. Videre er utformingen av motivet i det myke gullet tilnærmet hvisket ut – trolig gjennom mange års bruk. Dette indikerer i det minste at avtalen ble holdt!

På undersiden av ringen er det vi tolker som et nesten borthvisket dextrarum iunctio-motiv: to høyrehender som møtes i et håndslag.

På undersiden av ringen er det vi tolker som et nesten borthvisket dextrarum iunctio-motiv: to høyrehender som møtes i et håndslag.

Tusen takk til KHMs Marianne Vedeler og gullsmed Hans-Gerhard Loos hos Esaias Solberg A/S for innspill vedrørende ring og sten. I artikkelen Fra troskap til svindel – fingerringer og smykkesteiner fra middelalderens Oslo (under trykking), ser Marianne Vedeler og Hartmut Kutzke på ringers og edelesteners tillagte egenskaper. Her diskuteres også hvordan utseendet på glass eller edelstener kunne endres av datidens gullsmeder.

 

Her er en oversikt over mediedekningen gullringen fra Follobaneprosjektet har fått:

Dagsrevyen 12. oktober kl. 19:28:

https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19101215/12-10-2015#t=28m19s

NRK Østlandssendingen radio:

https://radio.nrk.no/direkte/p1_oslo_akershus#start=07:09:08

NRK Østlandssendingen nettsak:

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/fant-700-ar-gammel-ring-i-gjorma-1.12594662

 

For smykkeinteresserte anbefales utstillingen «Ta det peronsonlig» på Kulturhistorisk museum i Frederiks gate 2. Der kan man se et utvalg av de andre middelalderringene i museets samlinger:

http://www.khm.uio.no/forskning/prosjekter/ta-det-personlig/index.html

 

Skrevet av prosjektleder Egil Lindhart Bauer

 

Litteratur:

Almandin. (2012, 9. november). I Store norske leksikon. Hentet 15. oktober 2015 fra https://snl.no/almandin.

Karfunkel. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 12. oktober 2015 fra https://snl.no/karfunkel.

Vedeler, Marianne og Hartmut Kutzke: Fra troskap til svindel – fingerringer og smykkesteiner fra middelalderens Oslo. Artikkel under trykking.

 

 


Viewing all 57 articles
Browse latest View live